Apotheek Hoefstraat

Hoefstraat 240 5014 NR Tilburg Tel:013-5499200

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Verkoudheid bij kinderen

Inhoud

Verkoudheid bij kinderen

Wat is verkoudheid bij kinderen?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholtes. Het komt door een virus.

Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht.

Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken.
De neus kan daardoor dicht zitten. Het snot kan uit de neus komen of in de keel komen.

Verkoudheid komt door een virus. Er zijn veel virussen die verkoudheid geven.

Je kind kan wel 10 keer per jaar verkouden zijn. Het is dan steeds een ander virus. Het lichaam van je kind maakt zo afweer tegen de virussen.

De virussen gaan makkelijk van de een naar de ander via druppeltjes in de lucht. Dit gebeurt vooral in ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn. En waar weinig frisse lucht binnenkomt. Bijvoorbeeld in de bus, op school of het kinderdagverblijf.
De virussen kunnen ook via de handen van de een naar de ander. Bijvoorbeeld als kinderen met speelgoed spelen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Verkoudheid gaat vanzelf over. Daar hoef je niets voor te doen.
  • Zorg dat je kind niet in ruimtes met rook van sigaretten komt. Rook kan ervoor zorgen dat een verkoudheid veel langer duurt.
  • Een snot-oogje kun je schoonmaken. Doe dit met een watje met schoon water.
  • Je kunt je kind leren om te hoesten en niezen in de elleboog. Dan komen er minder virussen in de lucht. Leer je kind ook om de handen regelmatig te wassen.
Stomen

Soms kan stomen de klachten iets minder maken. De ontsteking gaat niet sneller over door stomen.

  • Stomen kan boven een kom heet water. Het water mag niet warmer zijn dan 60 graden. Anders kan je kind zich verbranden.
    Jonge kinderen mogen helemaal niet stomen.
  • Gebruik gewoon warm water, zonder iets erin. Menthol en andere dingen in het water kunnen de slijmvliezen irriteren.
    Bij kinderen onder de 2 jaar mag je sowieso geen menthol gebruiken. Zij kunnen er problemen met ademhalen door krijgen.
  • Stoom nooit bij een kraan waar kokend water uit komt. Het gevaar van verbranding is dan erg groot.
  • Hou meteen op met stomen als je merkt dat je kind er benauwd van wordt.
Zout water in de neus

Soms worden de klachten iets minder als je zout water in de neus van je kind doet. De ontsteking gaat niet sneller over.

  • Het zoute water kun je kopen bij de drogist of apotheek, als neusdruppels of als spray.
    Je mag dit ook aan jonge kinderen geven. Baby’s en kinderen jonger dan 2 jaar vinden dat vaak niet prettig.
    Je kunt voor het slapengaan een paar druppels in elk neusgat doen. Vaker op een dag mag ook.
  • Je kunt het zoute water ook zelf maken. Dit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
    Strooi dan 9 gram keukenzout in 1 liter lauw water. Gebruik een schone weegschaal en een schone, uitgekookte fles.
    Dit zoute water blijft in de koelkast 3 dagen goed.
    Je kunt het zoute water een paar keer per dag in de neus van je kind druppelen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer uw kind last heeft van hoest, keelpijn, hoofdpijn, een verstopte neus of oorpijn, dan heeft uw apotheek een aantal tips om de klachten te verminderen.

Hoofdpijn
Bij hoofdpijn kan uw kind paracetamol gebruiken. Dat wordt in het algemeen goed verdragen. Paracetamol levert bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen geen problemen op.

Paracetamol is geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. Uw apotheker kan u adviseren over de juiste dosering. Houd tussen twee opeenvolgende doses een tussenpoos van ten minste 4 uur of meer aan, afhankelijk van de informatie in de bijsluiter.

Hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u verlichten door:

  • een verzachtende hoestdrank;
  • een medicijn te gebruiken dat de hoestprikkel dempt, zoals noscapine.

Kijk voor meer informatie over hoestklachten onder hoest.

Verstopte neus
Een verstopte neus kunt u verlichten door:

  • Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en uw kind beter door de neus kan ademen. Uw kind kan de neusdruppels langere tijd gebruiken.
  • Neusdruppels of neusspray met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat uw kind weer goed door de neus kan ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan. Als het lukt, snuit dan de neus van uw kind voor gebruik van de spray of druppels.
    Laat uw kind deze medicijnen nooit langer dan een week achter elkaar gebruiken. Bij langdurig gebruik loopt uw kind namelijk het risico dat de neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

Oorpijn
Verkoudheid kan samengaan met oorpijn, vooral bij kinderen. Wanneer uw kind ziek is en huilt als het gaat liggen, dan is oorpijn vrijwel zeker de oorzaak. In dat geval kunt u uw kind neusdruppels of neusspray met xylometazoline of oxymetazoline voor kinderen geven. Dit vermindert de druk op de oren, waardoor de pijn afneemt. Tegen de pijn kunt u ook een paracetamol-kindertablet of een paracetamol-kinderzetpil geven. Let goed op de juiste dosering. Uw apotheker kan u hierbij adviseren.

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Voor een verkoudheid hoeven de meeste kinderen niet naar de huisarts.

Bel je huisarts of de huisartsen-spoedpost wel direct als je kind jonger is dan 3 maanden.
De assistente geeft dan advies.

Bel ook direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost als je kind 1 of meer van de volgende klachten krijgt:

  • benauwd zijn
  • piepende ademhaling
  • suf zijn: het reageert niet of bijna niet als je iets zegt tegen je kind. Of je krijgt je kind niet wakker als het slaapt.
  • slecht drinken (minder dan de helft van normaal)

Krijgt je kind koorts? Lees dan de adviezen bij Mijn kind heeft koorts.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Paracetamol
Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

Decongestiva in de neus
Decongestiva zijn medicijnen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en uw kind weer beter door de neus kan ademen. Uw kind mag deze medicijnen niet langer dan een week achter elkaar gebruiken, omdat uw kind anders schade kan aanrichten aan het neuslijmvlies. Voorbeelden zijn oxymetazoline en xylometazoline.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij verkoudheid. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, diclofenac, naproxen en ibuprofen.

Terug naar overzicht