Apotheek Hoefstraat

Hoefstraat 240 5014 NR Tilburg Tel:013-5499200

Medische Encyclopedie

Inhoud

Hib-vaccin

Hib-vaccin bevat onschadelijk gemaakte onderdelen van de Haemophilus influenzae-bacterie.

Het beschermt tegen een infectie met de Haemophilus influenzae-bacterie en daardoor ook tegen bepaalde vormen van hersenvliesontsteking.

Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen.

Wat doet Hib-vaccin en waarbij gebruik ik het?

Vaccinaties

Rijksvaccinatieprogramma
Het vaccin wordt gegeven aan mensen die extra kans lopen op een infectie met Hib-bacteriën, zoals:

  • kinderen tot 6 jaar. Vandaar dat kinderen worden gevaccineerd in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Zie hiervoor de tekst Hib-vaccin bij kinderen;
  • mensen die geen milt (meer) hebben, of met een slecht functionerende milt;
  • sommige mensen met een sterk verminderde afweer.

 

Lees meer over vaccinaties . “

Infecties met bacteriën

Hib
Hib is een afkorting voor een bacterie genaamd Haemophilus influenzae type B.
Deze bacterie kan vrij onschuldige ziektes geven, zoals verkoudheid en keel-, oor- en bijholteontsteking. Het kan echter ook ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking, zwelling van het strotklepje, bloedvatverstoppingen en bloedvergiftiging.
U kunt tegen een Hib-infectie worden gevaccineerd met een injectie.

Werking van het vaccin
Na injectie maakt het lichaam afweerstoffen tegen de bacterie. Als u dan in aanraking komt met levende Hib-bacteriën, kan uw lichaam ze effectief bestrijden. Zover men weet duurt deze bescherming levenslang.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Hersenvliesontsteking

Dit vaccin wordt gebruikt om hersenvliesontsteking door Hib te voorkomen. Hersenvliesontsteking wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd.

Verschijnselen
Verschijnselen van hersenvliesontsteking zijn koorts, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en lusteloosheid. Vaak ontstaat nekstijfheid, u kunt de kin dan niet meer op de borst doen.

Oorzaak
Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde virussen of bacteriën. Het wordt door verschillende soorten bacteriën veroorzaakt, zoals Haemophilus influenzae B (Hib), meningokokken groep B en groep C en pneumokokken. Hersenvliesontsteking door Hib-bacteriën komt vooral voor bij baby’s en kinderen onder de 5 jaar, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Deze Hib-bacteriën leven in neus en keel en kunnen zich door bijvoorbeeld hoesten of niezen, verspreiden van mens tot mens. Ook kunnen ze worden overgedragen door zoenen. Gelukkig wordt slechts een klein deel van de besmette personen ziek.

Hersenvliesontsteking door Hib voorkomen
Bij sommige mensen kan een hersenvliesontsteking zeer ernstig verlopen. Vandaar dat die mensen gevaccineerd worden tegen Hib. Kinderen worden via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen Hib, meningokokken C en ook tegen pneumokokken. Zie hiervoor de tekst Hib-vaccin bij kinderen. Meningokokken B komen het meest voor in Nederland, maar daar bestaat nog geen vaccin tegen.

Lees meer over hersenvliesontsteking . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, zwelling of harde plek onder de huid

  • Prikkelbaarheid of onrust

  • Koorts

  • Verminderde eetlust

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie.

    Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u die zittend of liggend kunt krijgen.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Huiduitslag

     

    Neem bij ernstige jeukende huiduitslag contact op met de arts. Er kan dan sprake zijn van overgevoeligheid voor het vaccin.

  • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
    In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts.

     In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik Hib-vaccin gebruiken met andere medicijnen?

Dit vaccin heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De onderstaande medicijnen verminderen de werking van het vaccin. Hierdoor bent u mogelijk onvoldoende beschermt. Overleg hierover met uw arts. Uw arts zal u extra controleren. Als het nodig is, krijgt u een tweede vaccinatie.

  • Medicijnen tegen kanker die het afweer onderdrukken, zoals dasatinib, imatinib en methotrexaat.
  • Bijnierschorshormonen, zoals betamethason, hydrocortison en prednisolon.
  • Afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt bij onder andere reumatoïde artritis en na een orgaantransplantaties, zoals azathioprine, ciclosporine en tacrolimus.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang zijn? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit vaccin veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Er is redelijk veel ervaring met gebruik van dit vaccin door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.

Wanneer?
Kinderen jonger dan 1 jaar krijgen in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma in totaal vier inentingen. Zie hiervoor de tekst Hib-vaccin bij kinderen.

Bij volwassenen is 1 prik voldoende voor langdurige bescherming.

Terug naar overzicht