Apotheek Hoefstraat

Hoefstraat 240 5014 NR Tilburg Tel:013-5499200

Medische Encyclopedie

Inhoud

hydrokinine

Hydrokinine is een spierverslappend medicijn.

Het kan worden gebruikt bij nachtelijke spierkrampen in de benen.

Wat doet hydrokinine en waarbij gebruik ik het?

Spierkrampen

Verschijnselen
Bij nachtelijke beenspierkrampen heeft  u ’s nachts in uw slaap kramp in de benen, meestal in de kuit of voeten. De krampen kunnen seconden tot minuten aanhouden, waarbij de spier samentrekt, hard wordt en er scherpe pijn optreedt. Soms komen de aanvallen in perioden van enkele dagen of weken voor, waarna ze weer tijdelijk wegblijven.  Door nachtelijke spierkramp kan uw slaap verstoord raken.

Oorzaak
De oorzaak van nachtelijke beenspierkrampen is onbekend. Wel is bekend dat er omstandigheden zijn waarbij vaker beenkramp ontstaat, zoals zwangerschap, spataderen, alcoholisme, te lage schildklierwerking, zenuwbeschadiging of het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook intensief sporten, waarbij de kuitspier wordt overbelast, kan een oorzaak zijn.
 

Behandeling
Spierkrampen zijn in het algemeen niet ernstig en verdwijnen vanzelf. Door de spier langzaam te strekken, kan de kramp sneller verdwijnen. Wrijven, masseren of een warm bad kunnen ook verlichtend werken. Om aanvallen te voorkomen kan het zinvol zijn een andere slaaphouding aan te nemen, goede schoenen te gebruiken en voldoende vocht in te nemen.

Wanneer u veel last heeft van nachtelijke spierkrampen of het komt vaak voor, kunt u hydrokinine proberen. Hydrokinine werkt niet bij iedereen. Het werkt alleen als u het van te voren inneemt. Als de kramp al is begonnen, werkt het meestal niet meer.

Werking
Hydrokinine maakt de spier minder gevoelig voor prikkeling vanuit de hersenen, waardoor spierkramp minder snel optreedt. De werking begint binnen 1 uur na inname en houdt langer dan 6 tot 12 uur aan.

Lees meer over spierkrampen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid, braken, droge mond, bittere smaak in de mond en zelden maagpijn en diarree.

    Om misselijkheid te voorkomen, kunt u het best dit medicijn innemen tijdens of vlak na het eten of met wat voedsel.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Onrustig gevoel.

  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag.

    Dit verdwijnt weer als u stopt met het medicijn. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor hydrokinine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende middelen niet opnieuw krijgt.

  • Kininevergiftiging. Dit kunt u merken aan hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, trillen, oorsuizen, doofheid en wazig zien.

    Bemerkt u deze verschijnselen, waarschuw dan een arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Hartritmestoornissen. Raadpleeg uw arts, als u hartkloppingen heeft.

  • Overgevoeligheid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp).

    Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en blijf bij fel zonlicht tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon.

  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis of syndroom van Lambert-Eaton kunnen extra last van hun aandoening krijgen.

    Overleg hierover met uw arts.

  • Ernstige bloedafwijkingen. U merkt dat aan keelpijn, koorts en blaren in de mond, moeheid of snel blauwe plekken. Waarschuw dan een arts.

  • Bij mensen met een aangeboren tekort van het enzym G6PD kan een ernstige bloedafwijking ontstaan. U merkt deze bloedafwijking aan vermoeid zijn, duizelig zijn, bleke kleur, gele huid, donkere kleur van uw plas en kortademig zijn.

     

    Overleg met uw arts. Weet u dat u een G6PD-tekort heeft? Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u medicijnen die problemen veroorzaken bij G6PD-tekort niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik hydrokinine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  • Lopinavir, een medicijn tegen hiv en aids, vermindert de werking van hydrokinine. U mag de dosering van hydrokinine echter niet verhogen. Overleg hierover met uw arts of apotheker.
  • Ritonavir, een medicijn tegen hiv en aids, versterkt de bijwerkingen van hydrokinine. Gebruik deze medicijnen daarom niet samen.

Twijfelt u eraan of een van bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit medicijn veilig is voor de baby. Raadpleeg uw arts als u beenkramp heeft en hier een behandeling voor wilt.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET tijdens het geven van borstvoeding of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U kunt de dragees het beste heel doorslikken, zonder te kauwen. De dragees smaken namelijk erg vies als u ze stukbijt.

Wanneer?
Hydrokinine heeft het meeste effect als u 2 dragees bij het avondeten en 1 dragee voor het slapengaan inneemt.

Hoelang?
Een behandeling met hydrokinine duurt normaalgesproken 2 weken. U kunt hierna proberen hoe het gaat zonder hydrokinine. Als de klachten terugkomen, kunt u het opnieuw gedurende 2 weken gaan gebruiken.

Terug naar overzicht